понеделник, 28 септември 2015 г.

Зазимяване на пчелните семеиства върху новата поставка за кошери

Няма начин, зимата идва и грижата за пчелните семейства е от особено значение. За да ги повдигна на 20см от земята направих тази поставка. Тази година няма да вкарвам кошерите в зимовника, ще ги оставя да зимуват на воля. Смятам че ще е по добре тъй като ще имат възможност за по чести облитания през топлите дни. Има и нещо друго, тъй като планирам интензивно размножение догодина, всяко семейство е с около 50 кг мед за зимата и пролетно развитие. Това разбира се оказва огромно влияние върху общото тегло и прави преместването изключително трудоемко.

петък, 4 септември 2015 г.

Третиране на пчелните семейства с VAROSTOP

Закъснях тази година, лентичките сложих едва днес 04 Септември. Надявам се няма да е фатално, времето е все още топло, дори горещо. Това лято така и не иска да се спре с ужасните горещини. По късно зимата третирам с БИПИН, а още по късно подхранвам с питки с ТИМОЛ.
Пчелните семейства са силни, има по един цял корпус (10 рамки) запечатан мед. Реших да не го центруфугирам, оставям им го за зимата. Догодина смятам да приложа една стратегия за усилено (интензивно) размножение на пчелните семейства. Това е и причината да ги оставям с около 35 кг мед за зимата.
Приключвам и с подхранването, внасям разбира се антибиотик. Не участвам по програми за подпомагане, нито имам нужда нито ми се занимава с хора който пчели са виждали само в учебниците и на снимки. Не смятам че програмите помагат особено. А и не искам никой да ми се меси, контролира, проверява и вмешава в това с което се занимавам – всъщност това е и основната причина.

Пожелавам успешно зимуване на всички пчелни семейства в България. Нека тази зима мине по леко и няма големи загуби за хората занимаващи се с пчеларство.