понеделник, 26 октомври 2015 г.

Метална каса за инструменти – как си я направих сам

Неминуемо настава време в което инструментите в домашната работилница увеличават своят брой, стават по-скъпи и трябва да бъдат положени усилия, макар и минимални, за тяхната сигурност. Провокиран от множеството кражби, реших сам да си направя метална каса, като част от обучението ми по заваряване. Скопосах я както успях, надявам се ще бъде интересно за който попадне на страницата, пък и за мен след време да си спомнял какви съм ги вършил. То за това е и главно тоя блог де, електронният ми албум за спомени. :)

Инструментите които ползвах за металната каса, най общо са : Електрожен – Кра Кра , класика :) , малък флекс, голям флекс, една две дрелки, поставка на Спарки за вертикално пробиване, бор коронка за метал (това го ползвам за профила където влиза бравата, а самата брава е от тия за алуминиева дограма). Някоя друга бургия, някой друг диск за метал, ролетка, шублер, молив и мерак :)
Материалите са метални профили – квадратен 2.5 х 2.5, винкел 2,5 , панти (не им помня диаметъра, каквито ми попаднаха са), метален профил където влиза бравата 2.5 х 5 и ламарина която взех от пункта за скрап – около 3 мм е дебела, взех си няколко листа да имам, остана ми даже за колибата на единия Алабай. Но това с кучетата е друга тема :).

На бързо направих конструкцията от профилите 2,5 х 2,5 и дойде време за облицоване с ламарината. Падна голямо рязане с флекса. След това със самонарезни види фиксирах листовете и направих по един шев, ползвам електроди 2 мм. Все пак сега се уча да заварям.

Мястото на бравата е във металният профил 2,5 х 5 , тук влезе в употреба фрезера за метал и бормашината, станаха каналите и поставих самата брава.


Дойде време за крилото на касата. Фиксирах профилите както се вижда на снимката и им теглих шевовете.След това пантите и листа ламарина за капака.Не съм я боядисвал, не ми остана време, то след работа колко ли имаш а и семейството е важно ... :) Ще я довършвам през седмицата. Надявам се ви е било интересно :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар