понеделник, 9 октомври 2017 г.

Джибрите ферментират бурно 2017

Клипче с таз годишните ми джибри - грозде ркацители. Слабо много беше 15 градуса захарност. Вкарах му 15 кг. захар. На петия ден бяха готови за варене. Не знам защо така се получи, може би защото беше топло и още повече - беше брано преди няколко дни и според мен ферментацията беше започнала още в торбите. Беше зелено, та в казана преди затваряне вкарах 2 пакета сода бикарбонат. Майна та му, здраве да е. Вчера го сварих, от 200 кг. грозде, 15 кг. захар и 45л вода, пусна  35л.ракия, тръгна на 60 градуса и я спрях на 40. Отделих 1л. първак и 20л патоки. Сега вече е в бидона с черничевите клечки (нови и сухи от едногодишен сух черничев пън). Та да видим ....


Няма коментари:

Публикуване на коментар