петък, 19 юни 2015 г.

Пчели Пчелно семейство Животът на пчелите през годината Разсъжденията на един пчеларин ...

Активният период за пчелите настъпва още през зимата. През февруари пчелната майка започва да снася яйца по някоя от централните пити. Постепенно процесът на яйцеснасяне от майката става по интензивен, появяват се първите личинки за които е нужна по висока температура, 34-35 градуса , както и храна, мед и консервиран пчелен прашец, тъй наречената перга.
В процесът на преход от зимен покой към активен живот влияе основно силата на семейството, способът на зимовка и разбира се климатът. Ако например пчелното семейство е слабо, пчелите започват да повишават температурата, майката започва усилено да снася доста по рано, пчелите трябва да топлят пилото, изтощават се и пчелното семейство загива.
Пролетта е ключов момент в развитието на пчелното семейство тъй като тогава загиват зимувалите пчели и се излюпват тези от първото пило майката за новата година. Пчелите събират активно нектар и прашец от първите медоносни растения, хранят новото пило, изграждат пити, семейството набира сили за активният медосбор. Основната задача на пчеларя през това време е внимателно да разширява гнездото в пчелният кошер, като поддържа баланса обем на пространството в кошера и силата на семейството. Ако го разшири твърде много, рискува да се простуди пилото с всичките неприятни последствия, ако не го разшири на време рискува ранно изпадане в роево състояние. По принцип има четири основни периода в развитието на пчелите :
Пролетен – По време на цъфтежа на медоносната растителност се увеличава количеството пчели в семейството. Извършва се замяна на зимните пчели с летни.
Летен – Достигане на максимална сила на пчелното семейство. Правят се пчелни отводки и се събира мед.
Есенен – С приключване на основните паши намаля и яйцеснасянето на майката, пчелите гонят търтеите, пчелите като обем намалят. При последващо понижение на температурите пчелите образуват есенно кълбо, започва подготовката за зимата.

Зимен – Жизнената активност на пчелите е минимална. С приключване на зимата започва яйцеснасяне и семейството встъпва в пролетен период.

Няма коментари:

Публикуване на коментар