понеделник, 22 юни 2015 г.

Пчеларство С колко кошера да започна ?

A photo posted by Georgi Lazarov (@lazarov.sl) on

Често срещан въпрос сред хората решили да започнат с отглеждането на пчели. По принцип, за мен лично, има два вида пчелари – хоби пчелари и бизнесмени. Защото като отрасъл от селското стопанство, пчеларството е преди всичко бизнес.
За бизнесът Пчеларство няма да пиша защото нямам опит, но като всяка друга инвестиция, то е свързано с проучване, финансиране, пазар, прогнози, очаквания, работа и т.н. и т.н.
Пчеларството като хоби е съвсем друга история. Аз например как започнах? В старата квартира взе че се засели един рояк между панелите, стоя си там няколко години, аз ща не ща го наблюдавах, гледах пчелите лете и зиме и започнах малко по малко да си задавам въпроси това защо, онова защо ... Та така след време въпросите взеха да стават много, започнах да чета за пчелите и реших да си направя сам няколко кошера, та да заселя някой рояк, та да видим ...
И така започна всичко, есента на 2013 в гаража, циркуляра, рендето, дрелките и всичките му инструменти и взех че скалъпих няколко кошера. Друго си е като си ги направиш сам. Като се нагълташ и задъниш хубавичко с прахоляк, с друго око гледаш на тях после. Да ги купиш е лесно, но казах, няма да говоря за бизнеса Пчеларство.
Та кошерите на пролет (2014) бяха готови, общо 6 броя. Три различни системи- ЛР, ДБ и два Лежак. Млад ентусиаст, по две идеи в минута, лута се, не е намерил коловоза още ... така се определям тогава. :) Смешно но , така си беше ....
Та кошерите ги направих, викам си ще взема да си купя отводки. Да но после си мисля, защо да давам 100+ лева за четири пет рамки с пчели на хора които така или иначе трябва да ги правят тия отводки и могат и да ги продават по евтино, например по 50 лева. Тия цени днешно време на отводките, пак казвам по мое лично скромно мнение, са адски високи.
И реших ... щом хората хващат рояци, ще се пробвам и аз. Та така се започна и с роеловките. Направих си десетина броя, някой бяха доста малки че ги обединявах, принципно 6-7 ДБ рамки обем са оптималния вариант за роеловка. И както всички помним, 2014 се оказа свръх роелива. Взех че хванах 6 рояка! Това за прощъпалник в пчеларството е голям брой. Защо? Защото според мен най добрият вариант е да се започне с три кошера. Защо с три? Защото ако имате един , то годината може да се окаже :

  • Твърде добра и вие да останете с грешно впечатление че пчеларството е лесно занимание, да направите грешката да инвестирате в непосилен за управление брой кошери и след няма и една две години да загубите всичко.
  • Твърде лоша и да се окажете.

Когато кошерите са два или три, рояците ще са различно силни, ще имате възможност да наблюдавате как се развива силно семейство и как се развива слабо такова. Ще можете да добиете реална представа, по месеци, какво се прави с кошерите в зависимост от силата на семействата и т.н и т.н. ...
Та така, по мой скромен опит, ако не говорим за бизнес, най добре е човек сам да си направи всичко, да хване някой друг рояк, да види как се прехвърлят, ако вземе че погуби майката да се научи какво се прави после. Да се научи да намира майката, да управлява силата на семейството, да мине най малко една зима за да добие опит със зазимяването. Да установи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЯК ЛИЧЕН КОНТАКТ (в никакъв случай не интерактивен, под формата на чат, форуми , фейсбуци и ала бала) с ОПИТЕН и ЧЕСТЕН пчелар, който да му разкаже някой друга полезна история, да му каже за антибиотиците – тема която е горещ картоф в пчеларството. Защо горещ? Ами позволете си публично да говорите и ще видите :) Седнете и изпиите някоя друга ракия с някой вещ в занаята, говорете за пчеларство и ...те така първата година ...

:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар