петък, 19 юни 2015 г.

Пролет Пчели Работа с пчелното семейство

Пролетните работи на пчелина започват непосредствено след първото пролетно облитане на пчелите. Обикновено това става през дните с температура около 8 – 10 градуса когато е слънчево и тихо. Поставят се поилки с подсолена вода а слабите семейства се обединяват в един кошер, разделени с преградна дъска. Понякога е възможно пчелите да не облитат или да облитат много слабо, в такъв случай се отваря кошера, изчиства се дъното и се стеснява и отоплява съобразно рамките заети с пчели. Необходимо е също така да се определи количеството запаси от мед, дали има пило и дали има майка. Това се прави бързо но много внимателно, още по хубаво е ако има помагачи като единият бавно сваля капака а другият извършва прегледа. Наличието на майка може да се установи и по начинът по които пчелите извършват своят облет. Дружен облет свидетелства на наличие на майка, обратно, ако пчелите не облитат или се разхождат по прелката, това може да означава че майка вероятно няма.
Главен пролетен преглед на пчелите – извършва се в първият топъл слънчев ден с температура около 15 градуса. Определят се силни, средни и слаби семейства като всички данни се нанасят в дневника. След което започва подсилването на слабите със запаси с мед от склада, ако няма се прави медена питка и се слага количество по преценка на пчеларя. Ако пчеларя разполага с малки количества мед, той приоритетно се дава на слабите семейства и зимували нуклеуси.
Необходимо е да се създадат условия за ускорено развитие на всяко пчелно семейство. Това се постига като всяко семейство се стесни според междурамията с пчели, не бива да има незаети пити. Доказано е че благоприятният микро климат повишава продуктивността на семейството с до 15-20 %
Разширение на гнездото – при благоприятни условия пчелното семейство бързо набира сила. Това налага да се добавят рамки с восъчни основи или ако има и принос изградени празни пити. Аз работя с многокорпусни кошери и разширявам с допълнителен корпус. Преди това корпусите са дезинфекцирани. Обикновено разширяването на гнездото става след около месец два (зависи от метерологичните условия) след първият пролетен преглед. свалям двете крайни рамки от гнездото в първият корпус, слагам ги по средата , на тяхно място във втория корпус слагам или изградени рамки или восъчни основи, новият корпус слагам под гнездото (той става първи), слагам отоплителният материал и затварям капака. Много е важно разширението да стане във време топло, слънчево и тихо.

В зависимост от времето, обикновено след около 20 дни следва разширение на гнездото с трети корпус като той се поставя между първият и вторият като те си сменят местата. Първият става трети а вторият първи. Следва летен период на развитие на пчелното семейство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар